Русенец става БГ-дипломат №1 в Хелзинки

0
Мартин Иванов

Освен за Финландия той ще отговаря и за Естония.

Президентът Росен Плевнелиев е подписал указа за назначаване и той е обнародван в днешния брой на Държавен вестник.

Мартин Иванов беше секретар по култура, образование и национална идентичност в президентството. Преди това беше служебен министър на културата в правителството на Георги Близнашки. От 2011 г. до 2013 г. беше председател на Държавната агенция „Архиви“. След изненадващото му освобождаване от поста в края на август 2013 г., беше назначен за секретар на президента Росен Плевнелиев. Завършил е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, има магистъратура по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Освен него, президентът назначава още 4 нови посланици. Радко Влайков е новият ни посланик в Белград, а Валентин Модев – в Мексико. Деяна Костадинова, която до момента беше началник на кабинета на президента, заминава за Швейцария, където ще поеме поста от бившата депутатка от БСП Меглена Плугчиева.

Уляна Богданска, която е директор на дирекция в МВнР, пък ще заеме поста на Бисерка Бенишева като български посланик в Унгария.

С поста си се разделя и дългогодишният посланик на България в ООН Стефан Тафров. Поста му заема Георги Панайотов. В мотивите за рокадата Министерски съвет е записал, че мандатът му изтича. Според неофициална информация обаче Стефан Тафров не е получил удължение на мандата заради това, че не работи достатъчно активно за българската номинация за генерален секретар на ООН Ирина Бокова. Заради конфликта между двамата дори имаше публични призиви Тафров да бъде отзован. Стефан Тафров се е прибрал в София още преди официално да бъде направена смяната. На него ще му бъде предложен пост във Външно, но още не е ясно какъв.