Русенка осъди Община Русе за 12 000 лв.

0

Община Русе е осъдена да плати 12 000 лв. обезщетение на пострадала пешеходка. Това стана ясно след като Решението на Окръжен съд – Русе, с което Община Русе е осъдена да плати обезщетение в този размел на Н. П., заради падане на увредена тротоарна настилка, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

Случаят е от лятото на 2018 г. Около 13,30 ч. на 14 август 51-годишната жена вървяла със своя приятелка по тротоара на ул.“Плиска“ в гр. Русе в посока центъра. За беда, попаднала на участък с неравен и неукрепен асфалт, раздробен на парчета. Това довело до падане на жената, резултатът от което счупване на лявата й ръка. Бил й поставен гипс и се наложило да ползва болничен повече от 5 месеца. Заради понесените болки и страдания жената предявила иск пред съда за 26 000 лв. обезщетение.

Окръжен съд – Русе счел, че съгласно Закона за пътищата поддържането на тротоарите като част от уличната пътна мрежа се организира от съответната община. При определяне размера на обезщетението съдът отчел интензивните болки и страдания, дългият възстановителен период от 150 дни, активната работоспособна възраст на пострадалата, но и липсата на сериозни последици за психиката й и консервативното лечение без оперативна интервенция. Поради това осъдил Община Русе да плати на Н. П. обезщетение в размер на 12 000 лв. ведно с разноските по делото.

Пострадалата обжалвала това решение, като поискала да бъде отменено и да й бъдат присъдени още 10 000 лв. Второинстанционният съд споделил напълно фактическите и правните изводи на Окръжен съд – Русе и потвърдил, че предявеният иск за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди е основателен и доказан до размера от 12 000 лв.

Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук