Русенска фирма става първия вносител на втечнен природен газ в България

2
3632

Това съобщиха от дружеството. Договорът за финансиране на русенската компания е бил подписан от собственикa на Булмаркет ДМ Станко Станков, Владимир Михайловски, представител на Международната Финансова Корпорация IFC (част от групата на Световната банка) и Даниел Берг от страна на ЕБВР. Собственото участие на „Булмаркет“ ДМ е 7 млн. евро.

Средствата са за изграждане на три терминала за втечнен природен газ LNG,  проектът е алтернатива на руския газ в България. Реализирането на проекта ще постави „Булмаркет“ ДМ в състояние да се превърне в първия вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в България.

Първият етап от проекта предвижда изграждане на терминал в гр. Русе, който ще се реализира и с грант от Европейската комисия /50 % от стойността му/ по програма LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, закупуване на 18 контейнера и привличане на 30 клиента. До края на 2015 година трябва да бъде реализиран и да оперира с първите 5 клиента, а до средата на 2016 г.- договореният им брой. Предвижданията са на първоначално продажбите да бъдат около 3000 тона месечно. Терминалът в Русе ще бъде с вместимост от 1000 куб. метра и ще бъде обвързан с всички видове транспорт.

При успешна реализация ще продължи финансирането на останалите два етапа- изграждане на терминали в София и в Пловдив, закупуване на допълнително оборудване на клиенти и за транспорт.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тези пари са вземати с цената на много човешки животи, за които умишлено се мълчи и се скриват факти и подробности.
    Напишете и коментирайте какво става по случая със загиналия преди 3 месеца работник ДЕСИСЛАВ ПАНАЙОТОВ!