Русенска изложба за заплахите от търговията със застрашени видове гостува в Петрич

0

Изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване растителни и животински видове, подготвена от Регионален исторически музей – Русе, ще бъде представена днес в Петрич.

Изложбата показва екзотични артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“ на РИМ – Русе. Експонатите образуват тематична колекция с примери от цял свят, която притежава рядко многообразие. Всички те изграждат последователен музеен разказ, който дава възможност да се представят проблеми, рискове и форми на отношение към животинското многообразие.

Изложбата е направена от 41 дървени модула, които изграждат презентационна стена. Касетите служат както за експозиционна мебел, така и за поставяне на интерактивни дисплеи и табла. Изложбата илюстрира опасностите за защитените растителни и животински видове от безконтролното им използване в следствие на нерегламентираната търговия с тях. Тя насочва вниманието към предпоставките за намаляване популацията на някои представители на флората и фауната в световен мащаб.

През 2019-а година Министерството на околната среда и водите предоставя на музея в Русе три палта от кожа на защитени видове – видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Тези експонати са станали основно ядро за създаване на изложба, която да постави фокус върху нерегламентирани форми на притежание на растителни и животински видове, както и върху формиране у посетителите на щадящо отношение към природата.

До сега изложбата е гостувала в РИМ – Търговище, РИМ – Плевен, ИМ – Тутракан и РИМ – Смолян. Изложбата е показвана и във Велико Търново в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води, където местните експерти са потърсили училища като са адаптирали експозицията към местни специфики – защитени растения и животински видове. Чрез „Природа в риск“ специалистите са успели да привлекат вниманието на близо 500 посетители от Велико Търново към темите, развити и онагледени в изложбата.

Концепцията е на уредниците от отдел „Природа“ на Русенския музей – Венцеслав Петков и Красимир Киров.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук