Русенска постановка отличена с „Икар“

0
65
Русенска постановка

С една от годишните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България беше удостоен ДТ „С. Огнянов“ в Русе.

Отличието е за майсторско техническо осъществяване на постановката “Жулиета” от Андраш Вишки.  То бе връчено на тържествена церемония в Международния ден на театъра. Церемонията се проведе под купола на цирк “Балкански” в чест на 120-тата годишнина от създаването на българския цирк.

“Икар” за водеща мъжка роля поделиха Филип Аврамов и Валери Йорданов за изпълненията си като Чики и Нино в “Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, режисиран от Стоян Радев в Народния театър. Статуетката за водеща женска роля отиде при Албена Чобанова за Малама във “Вампир” от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.

Отличието за режисура получи Николай Поляков, за спектакъла “Анна Каренина” от Лев Толстой в Театър “София”.

“Икар-2017” за най-добро представление беше присъден на “Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер на проф. Здравко Митков в Сатиричния театър “Алеко Константинов”. В Сатирата отиде и наградата за дебют – на Александра Петрова за режисурата на “Хамелин” от Хуан Майорга.

В поддържащите роли победители са Гергана Плетньова за Дорина в “Тартюф” от Молиер, постановка на Театър “Българска армия” и Ивайло Христов за Лебедев в “Иванов” от Чехов в Младежкия театър “Николай Бинев”.