Русенски екип спечели конкурса за паметник на Левски

0
702
Стартира дарителска кампания

Русенски екип, съставен от скулптура Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова е победител в конкурса за паметник на Апостола на свободата Васил Левски.

Това съобщиха от Инициативния комитет, създаден специално за случая. Проектът е бил класиран на първо място от седем от общо 11-те члена на журито с председател скулптора Янко Бонев, представител на Съюза на художниците в България.

Паметникът ще представлява бронзова фигура на апостола в цял ръст, върху постамент, общата височина на монумента ще бъде 4,20 метра. Монументът ще бъде монтиран в Парка на възрожденците. За изграждането му ще са нужни около 120 000 лева, които, по думите на председателя на инициативния комитет Искрен Веселинов, ще бъдат събрани от дарения чрез благотворителни кампании. Вчера военният министър Красимир Каракачанов обяви, че военното министерство ще дари бронзови гилзи от снаряди, от които да бъде излята фигурата на Апостола.

Както ТВН във второто издание на конкурса участваха 11 творци и авторски колективи.

Даниел Кънчев е добре познат на русенската общественост. Завършил е Великотърновския университет при проф. Ненко Маров през 1995 г. В момента е преподавател в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия.

Той е сред редовните участници във фестивалите на пясъчните и на ледените фигури, под негово ръководство беше възстановена патината върху фигурите на Атанас Далчев, красящи фонтана пред Историческия музей.