Русенски музикант ще представя България в Младежкия оркестър на ЕС

0

Пианистът Николай Димитров от Русе бе избран да представя България в Младежкия оркестър на ЕС /EUYO /. 21-годишният студент от Консерватория „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, е единственият български музикант в състава от над 110 млади таланти.

Николай Димитров премина през два кръга на селекция, преди да стане един от двамата пианисти в оркестъра. Според регламента всяка страна прави свое вътрешно прослушване, като в част от държавите то се състои от два кръга, след което изпращат най-добрите си музиканти на европейския финал.

Тъй като учи в Нидерландия, Николай Димитров участва в първия национален кръг за Нидерландия с музиканти от цялата страна. Той бе одобрен и допуснат до следващия национален кръг, който бе с напълно различен материал. Там произведенията и оркестровите откъси се изпълняват пред член на журито, след което се записват и комисия оценява финално сред всички национални финалисти кой да стане част от оркестъра.

Постижението на българския пианист е много сериозно, тъй като е избран заедно с още една пианистка от Литва сред пианисти от 27-те държави членки на ЕС. Въпреки че участва в прослушванията като студент в Нидерландия, Николай Димитров избра да представя в Младежкия оркестър на ЕС родната си страна България.

Предстои програмата, с която оркестърът ще свири в различни европейски страни, да бъде обявена официално.

Основан от Джой и Лайънъл Брайър през 1976 г., EUYO е културен посланик на Европейския съюз в продължение на почти петдесет години. Почетният президент на EUYO е председателят на Европейския парламент, понастоящем Роберта Мецола, а неговите почетни патрони включват Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и министрите на външните работи и културата. EUYO се подкрепя от програмата Creative Europe на Европейската комисия и от 27-те държави-членки на Европейския съюз.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук