Русенски рокери ще обучават деца и младежи, ще правят детски мотоклубове

0
763

Русенски рокери ще обучават деца и младежи на дисциплина, отговорност и свободен начин на живот, без да застрашават околните, съобщиха от фондация „Русе – град на свободния дух“. Това ще стане в рамките на проекта „Живей свободно – карай свободно“ на Мото клуб Lowlanders МС Русе. Той е насочен към деца и младежи до 18-годишна възраст, и се осъществява заедно с Фондация „Еконт“ по програмата „Знание и растеж“. . Партньори в реализацията са БЧК-Русе, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, Учебен център „Форс 777” и други.

Стартът на проекта ще бъде даден утре, 20 май от 12,30 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Николово. Предвиждат се поредица от обучения, уъркшопи и забавни игри, които да обхванат свободното учебно време и ваканционните и неучебни дни. Целта е чрез придобиване на нови знания, изучаване на мото-културата и обогатяване на познанията за заобикалящия свят, децата и младежите да получат „ключ” и възможност да се докоснат до нормите и порядките в обществото, да се научат на дисциплина, отговорност и свободен начин на живот, без да застрашават околните, коментират инициаторите.

Ще бъдат проведени серия от лекции в редица училища на територията на община Русе. Лекциите ще обхванат теми от Закона за движение по пътищата, безопасност на движението, управление на велосипеди и мотоциклети, оказване на първа медицинска помощ при инциденти с велосипеди и мотоциклети, както и устройството, правилата и йерархията в един мото клуб. Проектът е насочен и към личностното израстване на младежите и развиването на лидерски умения. Той включва сформирането на два детски мото-клуба „Ride free – Live free“, в които 60 деца и младежи на възраст между 10 и 18 години, през свободното време ще придобиват информация за живота в един мото-клуб, клубен етикет, правила, йерархия, уважение.

Във всеки от клубовете на децата ще бъдат раздадени „длъжности” (президент, вицепрезидент, секретар, роуд кептън, сержант, трезориер) и те ще станат управленския орган на всеки един от двата мото клуба. Те ще трябва да напътстват, да дават съвети, да вземат решения, да подготвят членовете на своите клубове при участието им в интерактивните игри за личностно развитие. Естествено, не може мото клуб без мото събор и мото поход – по проекта е предвидено провеждането на два детски мото-събора в клубната къща на Lowlanders MC Русе, включващи създаване на палатков лагер, организиране на интерактивни и състезателни игри между детските мото клубове.