Русенски журналист представи в Букурещ книга за българската църква и училището там

0

Книгата си „Българската църква и училището в Букурещ. Неизвестни документи“ представи в румънската столица русенската журналистка Жанета Йорданова. Събитието се проведе в Унгарския културен център „Шандор Петьофи“ на ул. „Йоан Заломит“ 6, където в миналото е живял и Иван Вазов.

Пред представители на българската общност в Румъния, сред които и бивши възпитаници на Българското педагогическо училище “Христо Ботев”, авторката показа и разказа за документите, снимките и скиците, които е изследвала и които допълват вече известната информация за Българската църква и училището в Букурещ, основани през 1869 г. Историческото здание на някогашната улица „Кълърашилор“ 16 е съборено през 1988 г. Последният, който успява да снима сградата, румънският фотограф Кристиан Попеску. Той публикува шест снимки във фото-романа “Букурещ-архипелаг” под надслов “Scoala bulgara” (“Българско училище”).

“Там Христо Ботев е преподавал на децата цяла учебна година. Църквата била около 50 кв., намирала се на втория етаж, затова я наричали “нестъпила на земята българска капела”. Надпис на вратата ѝ гласял “Елате при мене отрудени и обременени и аз ще ви успокоя”, разказа на публиката Жанета Йорданова.

От думите ѝ разбираме, че някога в училището са снимали и филм. “Заради работата на екипа учениците не били допуснати до старото училище интернат. Използвана била филмовата техника фарт  – операторът с камера се движел по релси, седнал в специална количка”, гласят спомените на хората, учили или работили в училището. Жанета е твърдо убедена да открие филма или поне доказателство за съществуването му. Планирала е да пише на Националната филмотека на Румъния.

Тя има намерение да пусне и втори тираж на книгата, който да е и по-разширен. Обмисля и вариант в превод на румънски език, за който тази вечер получи заявка за подкрепа от различни представители на българската общност.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук