Русенските данъчни продават 1000 дка земя на скандалния Юзеир Юзеиров

0
59
Юзеир Юзеиров

Търг за продажбата на земеделска земя, собственост на Юзеир Юзеиров,  скандалния основател на мюсюлманска партия с името „Отоман” обяви офисът на НАП в Русе.

Обявени са два търга, на които кандидатите ще наддават за общо над 1000 дка плодороден чернозем. Парцелите са в землището на община Попово, като повечето са в близост до съседните  села Берковски, Баба Тонка и  Славяново, стартовата цена е средно 300 лв. за декар. В част от земите специално са засадени и вече добре израсли орехови дървета, чиято дървесина е сред най-търсените за стилни мебели у нас и в чужбина. Има и няколко необработвани в последните години парцели. Единият търг е на 16 октомври, а другият на 27 октомври, като подробности за тях има на сайта на НАП www.nap.bg  в раздел „Продажби“.

Продажбата на крупния масив земи се осъществява от НАП след решение на Варненския апелативен съд, потвърждаващ иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Юзеир Юзеиров, който бе обвинен в пране на пари през 2011 г.

С решението на съда от Юзеиров, с българско име Росен Йорданов, и съпругата му се отнема собственост на обща стойност 1,022 млн. лв., предимно земеделски земи в Добруджа. Юзеир и брат му Али се опитаха на няколко пъти да учредят мюсюлманска партия с името „Отоман”. За това те получиха и обвинение през 2010 г., както и за митинг-събрание на незаконна политическа сила и едро хулиганство – заради строежа на паметник на турския воин. Юзеир Юзеиров бе задържан през 2010-2011 г. в Белгия за нарушения на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници.