Русенските отбори сред най-добрите в състезание по роботика

0

Три отбора от Русе участваха в състезание по роботика в Пловдив. Събитието е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници, като в пилотното му издание за страната се включиха 24-те най-добри ученически отбора от цялата страна. Градът ни бе представен от три тима – един на МГ „Баба Тонка“ и два на Училището по роботика „Robopartans“ Русе, в което участват ученици от различни русенски училища.

През целия ден младежите представяха свои изследователски технологични проекти. Темата на събитието – „Суперсили“, бе посветена на възобновяемите източници на енергия.

Русенските отбори бяха сред най-добре подготвените с ученици от 10 до 16 години, избрани измежду 80 тима от 50 училища от цялата страна, които премериха сили в състезание с Лего роботи, изпълнявайки мисии в града под тепетата.

„Подобни инициативи като днешната показват, че с правилен подход обучението може да разпалва интереса и въображението на децата, а това умножава резултатите, които постигат”, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той допълни, че тази цел трябва да бъде заложена и в изграждането на STEM центровете в страната.

“Над 2 200 училища ще имат такива центрове благодарение на финансирането от Плана за възстановяване и устойчивост и трябва да ги планираме по начин, който да изведе преподаването на ново, по-високо ниво”, каза още проф. Цоков.

По време на фестивала клубът на българските колекционери на Лего представи серия модулни сгради и уникални лични колекции.

Ключова цел на формата FIRST® LEGO® League e насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот.

От 2015 г. отбори от МГ „Баба Тонка“ участват в национални и международни състезания по роботика, като новото тази година е участието на Училището по роботика „Robopartans“ – Русе. По време на състезанието учениците от Русе затвърдиха мястото на русенските училищни отбори по LEGO роботика сред най-добрите в България.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук