Русенският университет се включва в най-големия хакатон в света

0
Русенският университет се включва в най-големия хакатон в света - NASA Space Apps Challenge, съобщиха от висшето училище.

Русенският университет се включва в най-големия хакатон в света – NASA Space Apps Challenge, съобщиха от висшето училище.

Надпреварата ще бъде на 29 и 30 април в Русенския университет. Освен Русе, другите български градове, които се включват в хакатона са Пловдив, София и Бургас. Желаещите да участват е необходимо да се регистрират в официалния сайт на събитието до 30 април. Допълнително могат да се отбележат и във Фейсбук страницата на събитието, където се публикуват новини и допълнителна информация.

Space Apps Challenge е международно състезание, което се провежда едновременно в над 100 града по целия свят под егидата на NASA. В продължение на 48 часа хора от всякакви възрасти и с всякакви професии, самостоятелно или за предпочитане в екип, представят идеи и решения, които биха подобрили живота на Земята или допринесли за изследването на космоса.

Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от авиация и космонавтика, информационни технологии, роботика, климатология и геология, като миналата година 15 000 души от 6 континента са участвали в него.

Месец преди състезанието от NASA обявяват глобалните приоритети, по които трябва да работят участниците. Тази година те са свързани с подобряване на живота на Земята, изучаване и опазване на нашата планета, нейния климат и природни ресурси, с проучване на влиянието на човешката дейност върху тях, мониторинг и анализ на природни бедствия, анализ на Земните екосистеми и търсене на следи от нови животински видове, и др. Може да видите по-общо разписаните категории тук. Предизвикателствата, които обявява NASA са формулирани достатъчно широкообхватно, така че да обхванат почти всяка „щура“ идея, която в последствие може да се превърне в сериозно технологично решение или бизнес иновация. Екипите избират предизвикателство и представят проект, който решава определен проблем в дадената област. Проектите най-често биват разработване на програмни продукти (десктоп, уеб, мобилни), апаратни устройства (роботи, дрони и др.), анализ и визуализация на данни или концепции за решаване на даден проблем.

Участниците могат да представят проектите си дори само на концептуално ниво, без никаква реализация, стига да убедят журито, че те са реалистични и осъществими. Това е особено валидно когато се представят концепции, които не могат да бъдат тествани в момента, защото реализацията им е скъпа, изисква много време или пък все още нямаме необходимите технологии. За да могат участниците да решават реални проблеми от NASA ще им предоставят достъп до данните от техни истински мисии.

Трите най-добри екипа от всяка локация в България продължават да се борят на глобално ниво. В последните няколко години български отбори редовно се класират в ТОП 5 в света.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили