Русенско ноу-хау: Русе – съвременния Вавилон

2

gradinite_na_semiramida02Според легендата, градините са създадени от царица Шамурамат (Семирамида) и представлявали четириетажни пирамиди, засадени с треви, цветя, храсти и дървета. Макар да се водят едно от седемте чудеса на света, до ден днешен не са открити…

darvo_na_pokriv02Е, в скоро време Русе може да се сдобие с подобна туристическа атракция, като „градът с „покривните“ паркове“. Това показва кратка разходка из русенските улици. Ако вдигнем поглед от земята (не го препоръчваме сега, заради заледените тротоари) на много покриви ще забележим растящи дървета.

darvo_na_pokriv07Триетажно блокче на ул. „Петко Д. Петков“ е приютило дърво на своя покрив. Хората от отсрещния блок разказват, че когато се разлисти, фиданката е много красива гледка. Апартаментът, над който расте дървото, е необитаем от години и дървото си расте необезпокоявано. Корените му вече може да са пробили покрива, кой знае?..

От разбития прозорец на последния етаж на ъгловата сграда на ул. „Кирил Старцев“ стърчат клоните на друго дърво – някак призрачна е гледката в самия център на Русе. Малко по-встрани, върху достолепната, макар и вече полуразрушена сграда на старата полиция, е започнала да се оформя горичка.

Вероятно толкова сме привикнали с тази гледка, че новообразуващите се „горички“ не ни правят впечатление. Но вероятно ще се „набият в окото“ на туристите, за чието привличане се борим. Затова предлагаме на комисията по туризъм и на туроператорите, да включат в маршрутите си и обиколка за запознаване на туристите с новата атракция. След като не можахме да се преборим за Европейска столица на културата, може пък да станем едно от новите чудеса на света, съвременния Вавилон. Кой знае…

2 КОМЕНТАРИ

  1. С този материал няма да уплашите кметската управа! Тя отдавна е „пълен пас“ по проблемите под предлог,че няма пари! Градът заприлича на руина,а те повишиха възнагражденията на общинските съветници? Лично аз чакам отговор! Чакат го и гражданите г-н Кмете, и г-н Председател на Общинския съвет!

  2. Е к’во пък – нека си растат дърветата. В миналото много неща в България са се случили в Русе за първи път. Що и сега да не сме първенци?
    Лятото дърветата ще пазят сянка. Ако се засядят овошки, ще дават и плод. 😀
    А и градът ни ще стане някак си по-зелен. 🙂