Русенско училище ще работи по програма за деца в риск от отпадане

0

Основното училище „Никола Обретенов“ в Русе е едно от трите в страната, които ще работят по програмата на Intel „Умения за иновации“, насочена към деца в риск от социално изключване.

Останалите две са Природо-математическата гимназия „Емануил Иванов“ в Кюстендил и Средното училище „Иван Вазов“ във Вършец. И трите училища са с висок процент на ученици с риск от отпадане и социално изключване – непривилегировани деца, такива от етнически малцинства, от социалнослаби семейства, деца с различен социален статус и в неравностойно положение.

Програмата, по която се реализира проектът, се нарича „Насърчаване на STEM образование и насърчаване на цифровата готовност и приобщаване на учащи в неравностойно положение чрез смислено използване на технологиите“. Приоритетите са: приобщаващо (STEM) образование; насърчаване на цифровата готовност; намаляване на цифровото разделение; позволяване на положителна промяна в образованието чрез иновативни технологии.

Предстои учебните заведения да подготвят училищните екипи за програмата „Умения за иновации“, да обучат учители, да подготвят подходяща образователна среда за проектно базирано обучение в STEM, да създадат добри практики за включване на ученици от всякакъв етнос и социален статус във висококачествени образователни дейности в направлението STEM.

„Учениците в неравностойно положение често нямат достъп до полезни технологии, нямат лични устройства, не винаги имат качествен или непрекъснат достъп до интернет. Училищното образование е безплатно за всички, но не е приобщаващо и не се води активен разговор относно справедливостта в образованието или за достъпа до качествено образование за всички деца“, заявяват организаторите от Центъра за творческо обучение, който реализира проекта в България.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук