Русенци блокираха Дунав мост с искане за чист въздух

0
русенци блокираха Дунав мост

Стотици русенци блокираха Дунав мост на поредния протест заради мръсния въздух над града. Мотото на днешното протестно шествие беше е „Русе иска да диша”. Голяма част от протестиращите бяха в черни тениски, в памет на жертвите на мръсния въздух над града.

Хората настояват да станат ясни причините за замърсяването на въздуха, както и да се налагат по-големи глоби, които да накарат фирмите да спазват законодателството, да има строг контрол и при установяване на замърсяване да се предприема спиране на съответното производство. Друго искане на протестиращите е  да се мият по-често улиците на града, за да се намали запрашеността на въздуха, както и да бъдат взети мерки срещу замърсяването на въздуха от битово отопление на твърдо гориво.

С транспаранти с надписи „Стоп на обгазяването на Русе!“, „Русе иска да диша!“, „Мръсният въздух ни убива!“ и „Тровите бъдещето на България – нашите деца“ и скандирания „Чист въздух“ и „Оставка“ протестиращите блокираха трафика по кръговото движение в подходите към моста, в резултат на което се образуваха дълги колони от автомобили, чакащи да преминат през съоръжението. За пореден път те изразиха недоверие към официалните институции и най вече към Регионалната инспекция по околната среда и водите, според измерванията на която въздухът е „в рамките на нормите“.

Протестите няма да спрат, докато не се осигури чист въздух на Русе, категорични бяха участниците.