Русенци: „Искаме да дишаме!“

0
204

С плакати „Мръсният въздух ни убива!“, „Спасете Русе!“, „Ще се борим за чист въздух!“, „Искаме да дишаме!“ стотици русенци изпълниха централния градски площад на поредния протест срещу замърсяването на въздуха над града.

Протестиращите поискаха спиране на обгазяванията от промишлените предприятия, мобилната станция за органични замърсители, строг контрол от Регионалната инспекция по околната среда и водите, недопускане на нови мръсни производства.

Оратори припомниха, че това е вече 15-ият протест за чист въздух през последните 8 години, а само този месец два пъти русенци излизаха на площада с искания за спиране на промишлените предприятия, които замърсяват околната среда. Организирана бе и подписка с искане та оставката на екоминистъра и на цялото правителство, подпис под която сложиха близо 1500 души. Недоволните за пореден път настояха отговорните институции да влязат в ролята си и да засекат замърсителите на въздуха на Русе

“ Градът е залят с най-различни вещества и от двете индустриални зони – и от изток, и от запад. От Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да си свършат работата и да настояват пред министъра за мобилна станция за органични замърсители, която да докаже в съда, че в Русе се изпускат вещества, вредни за здравето“, заяви Владислава Гарвалова – един от организаторите на протеста.

Според Михаил Михов – участник в недоволството, обгазяванията не спират вече осем години.