Русенци зажаднели за отдих на открито, над 300 души посетиха Ивановските скални църкви и крепостта Червен

0

330 души са посетили Ивановските скални църкви и средновековната крепост Червен през трите дни след тяхното отварян за посещения, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Очаквано най-много са били посетителите от Русе. След тях се нареждат гости от Разград, Варна и Плевен. Отчетените данни са реалните хора, посетили двата музея открито, но екскурзоводите разказват, че раздвижване се забелязва и около обектите, където хората са били доста по-многобройни – повече от 1 000 човека.

От музея са категорични, че това са добри показатели с оглед на продължаващото извънредно положение и притесненията на хората да пътуват и да излязат от социалната изолация. От там уверяват, че отварянето на двата обекта за посещение е било при стриктно спазване на разпоредбите на заповедта на Министъра на здравеопазването. Създадени са условия за еднопосочно движение, указано със стрелки, а музейните работници са снабдени с маски, ръкавици и дезифектанти.

Местата за хранене до Ивановските скални църкви и Средновековния град Червен също са отворени за посещение, което улеснява туристите при планирането на дневната им програма.

В петък, събота и неделя (15 – 17 май) Иваново отново ще бъде отворен за посещение. Средновековният Червен вече работи без почивен ден от 9.00 до 18.00 ч. От петък ще заработи и градската експозиция на открито – римска крепост „Сексагинта Приста“.