Русия отбеляза с паради 75-годишнината от победата

0
146

С военни паради в столицата Москва и още 28 градове, сред които и градовете-герои, днес в Русия беше отбелязана 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война.

Там, където не са организирани военни паради, се провеждат празнични мероприятия под друга форма. На днешната  дата през 1945 г. е проведен първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

На тържествения парад в Москва освен руската армия, бяха представени въоръжените сили на бившите републики на Съветския съюз Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Участваха и церемониални части от Китай, Монголия и Сърбия. Механизиран конвой включваше 234 единици съвременна и историческа военна техника. Сред тях могат да се видят танкове T-14 Aрмата, T-90M и T-80БВМ, бойни превозни средства на пехотата „Курганец-25“, ракетна система за залпов огън „Торнадо-С“, тежка огнеметна система TOС-2, брегова ракетна система „Бал“. Общо в парада участваха около 14 000 дущи.

На тържественото събитие на Червения площад бяха поканени държавните глави на много държави, но част от тях отказаха участие заради епидемията от коронавирус и държавите им бяха представени от ръководителите на техните дипломатически представителства в Москва.

Пълен запис на парада в Москва можете за видите ТУК