Русия тества прототип на изтребител от шесто поколение

0

Руският тежък боен безпилотен летателен апарат „Ловец“, който отчасти ще се управлява от изкуствен интелект и ще стане прототип на изтребители от шесто поколение, за първи път ще се издигне във въздуха през септември 2018 г. Това съобщава за ТАСС източник от авиационната индустрия в кулоарите на изложбата „Армия-2018“.

„През септември „Ловец “ за първи път ще се издигне във въздуха: ще направи серия от „подскоци „на пистата (апаратът ще се отделя от земята само на метри и веднага ще бъде приземяван). Тези тестове няма да бъдат пълноценен полет, но ще позволи безопасно да се наблюдава поведението на летателния апарат и работата на системата му за управление в началния етап на излитане“, казва източникът.

Събеседникът отбелязва, че цялостно излитане, полет и кацане на апарата трябва да се извърши през 2019 г. Засега с „Летец“ се провеждат различни електронни тестове.

Според достъпните данни „Летец“ е изпълнен с помощта на стелт технологията, има аеродинамичен дизайн „летящо крило“ (без опашка), теглото на апарата е 20 тона. Според непотвърдена информация безпилотният апарат има реактивен двигател и може да развие скорост около 1000 км/ч.

Договорът за разработка на „Летец“ е подписан между военното министерство и компанията „Сухой“ през 2011 г. Първият модел на апарата за провеждане на наземни тестове е създаден през 2014 г.

зарядни станции за електромобили