Руски софтуер разпознава престъпници

0
147
Руски софтуер разпознава престъпници

Системата за лицево разпознаване FindFace Security, разработена от московския стартъп NtechLab, вече е помогнала за идентифицирането на над 180 издирвани престъпници по време на Световното първенство по футбол през 2018 година.

Доказателството, че софтуерът успешно разпознава престъпници дошло още при първоначалните тестове – само за четири дни бил разпознат заподозрян за грабеж, предава Russia Beyound.

FindFace Security в момента е единственото решение за лицево разпознаване, което се предлага в Русия. В момента със софтуера са свързани над 500 камери за видео наблюдение в Москва и е еднакво ефективен както за малки, така и за сложни обекти. Може да обработва видеоматериал от стотици хиляди камери в реално време, коментира шефът на NtechLab Михаил Иванов. Осигурява над 99% точност и може да сравнява лица и да установява дали те принадлежат на един и същи човек. FindFace Security позволява високопрецизно разпознаване на лица в реално време, като сравнява резултатите с бази данни на издирвани индивиди и изпраща данни до полицията само за две секунди.

Въпросът дали софтуерът за лицево разпознаване е надежден начин за идентифициране на заподозрени все още е отворен, особено поради факта, че софтуерът на Amazon сравни снимки на членове на американския Конгрес с база данни от 25 000 снимки на хора, които са арестувани и погрешно идентифицира 28 членове на Конгреса като престъпници.

NTechLab вече спечели първа награда на състезание, организирано от Advanced Research Projects Activity (IARPA) под егидата на Кабинета на директора на националното разузнаване и твърдят, че алгоритъмът им за проверка е най-добрият в света.