Руснаци ще създават рекламни билбордове сред звездите

0
45
Руснаци ще създават рекламни билбордове сред звездите

Руската стартираща компания StartRocket иска да създава рекламни постери в Космоса. Тяхната идея е в орбитата на Земята да бъдат пуснати стотици малки CubeSat сателити с размери 10х10х10 см, които могат да се групират в определена форма.

Те са разработени за учебни цели от Калифорнийския и Стандфорския университети и масата на всеки от тях е от 1 до 4 килограма.

Всички спътници от една група ще бъдат изстреляни с една и съща ракета на височина от около 450 километра (малко повече от височината на Международната космическа станция).

Там групата от спътници ще образуват екран, наречен „орбитален дисплей“, в който всеки CubeSat ще представлява един пиксел, който може да бъде контролиран индивидуално. За да се създаде образ, всеки сателит ще има собствено огледало, което отразява слънчевата светлина към Земята.

Накратко – сателитите ще създават гигантски екран, на който ще бъде изписано нещо – лого, емблема, послание и т.н. Този екран ще бъде видим от дадена точка на Земята само 5-6 минути, някъде – повече. Руснаците са сигурни, че ще се намерят достатъчно фирми, които ще искат да видят логото си в небето.

Общата сума за реализирането на проекта е около 300 милиона долара. Руските предприемачи твърдят, че изписване на надпис с послание за рожден ден или предложение за брак би струвало около 200 000 долара.

Първото тестово изстрелване на малка формация сателити е предвидено за месец януари 2021-а.