Рязка промяна на времето, идват дъжд, сняг и поледици

0
рязка промяна на времето

За рязка промяна на времето през следващото денонощие предупреждават метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология.

Под влияние на средиземноморски циклон, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В Северозападна България и по високите полета на Западна ще превалява мокър сняг, а в останалата част от страната – дъжд.

През деня валежите ще продължат, значителни ще са на места в югозападната половина от страната. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, който след обяд ще се ориентира от североизток и в североизточните райони ще проникне студен въздух. Там дъждът ще премине в сняг и са възможни поледици.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0 и 5 градуса, по Черноморието и югоизточните райони до 7-8 градуса, а максималните – от 0-3 градуса в западните райони до 10-11 градуса на места в Източна България. Привечер в Югозападна България временно ще спрат и облачността за кратко ще се разкъса. Атмосферното налягане е и ще се задържи значително по-ниско от средното за януари.

Заради очакваните значителни количества на валежите оранжев код е обявен за областите Благоевград, Пазарджик,  Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези райони ще има валежи от дъжд, над около 800-1000 м – от сняг, като очакваните количества са 35-40 л/кв.м за денонощието.

Жълт код заради обилни валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Силистра. В тези райони ще има валежи от дъжд, ще застудява. След обяд дъждът ще преминава в сняг и има условия за поледици.

Заради прогнозите за валежи от дъжд и мокър сняг, в количества до 15-20 л/кв.м за денонощието, жълт код е в сила и за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Хасково.

Значителни валежи от дъжд ще има също в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. В тези райони също е в сила жълт код. Очаква се количествата валежи за денонощието да достигнат до 15-20 л/кв.м.

В петък с прекъсвания валежите ще продължат. На места, главно в Западна България и в Рило-Родопската област, валежите ще са значителни. Вятърът ще остане югоизточен и температурите ще са сравнително високи за периода, особено в Източна България. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, а максималните – между 3 и 8 градуса, в Източна България – до 10-11 градуса.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили