С близо 500 лв. скачат заплатите на депутатите 

0

С близо 500 лв. се увеличават заплатите на народните представители. От около 5100 лв. досега, основното им възнаграждение ще стане почти 5 600 лв. Това е сумата без допълнителни средства за стаж и участия в комисии. 

Депутатските заплати зависят от тези в обществения сектор, измерени от националната статистика в края на всяко тримесечие. Така заплатите на висшите ни държавници се променят четири пъти в годината. 
През септември средната заплата в обществения сектор достига 1860 лв., срещу 1715 лв. Депутатите получават утроената заплата в обществения сектор. Това означава, че ще се разписват срещу основна заплата от 5580 лв. Към нея се добавят 15% за участие в комисия, а всеки народе избрани участва поне в две.  

Възнагражденията на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви – те взимат депутатската заплата плюс още 55%. Така те вече ще получават по почти 8500 лв. – с 670 лева повече, отколкото през предишното тримесечие. 

Президентът се подписва под две депутатски заплати. През следващите три месеца той ще получава над 11 000 лева. Досега е взимал малко над 10 000, което означава, че увеличението за него е 870 лева. Тук не се включват класове за прослужено време и други надбавки. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук