С „Данте между рая и ада“ „Артистисимо“ завършва сезона

0

С премиерата на пиесата „Данте между рая и ада“ от Иглика Пеева ще завърши сезона на Театрална школа „АРТИСТИСИМО“ – Русе.

Премиерата е на 10 юли от 19 ч. във Военен клуб – Русе при свободен вход.

Проектът продължава българо-италианското културно сътрудничество с постановка на едно и също произведение в двете страни. Пиесата е писана специално за националните тържества в Равена, Република Италия по повод 700 години от смъртта на великия Данте. Там тя се репетира вече година при изключително затруднени условия поради ковид кризата и ще бъде представена  през първото тримесечие на 2022г.  в Театро „Рази“, Равена, където е гробницата на поета.

В българската премиера участват деца и младежи от „АРТИСТИСИМО“. В ролята на Данте е Михаил Гавраилов, на Бокачо – Даниел Александров, на Майката – Нина Николова, а Беатриче е в изпълнение на Рени Димитрова. Трите парки са Мария Георгиева, която играе и дъщерята на Данте, Полин Савова, която изпълнява ролята на една от приятелките на Беатриче и Боряна Великова, която влиза в ролите друга приятелка на Беатриче и съпруга на Данте. Боян Станков играе малкия син на Данте и Клисарят, Мариян Пенков – Джото, Хюйсеин Белгинов играе – Племенника, Станислав Ценов – Дино Фрискобалди, Виктор Антонов – Маркиз Маласпина. Елица Стамболиева играе Гувернантката, а Любомир Николов изпълнява ролите на малкия Данте и на сина му Пиетро като дете. Участват още децата Калина Павлова, Боян Павлов и Теодора Сашева.

В италианската постановка българската следа са Иглика Пеева – автор, Евелина Дряновска – режисура, превод и адаптация и актрисата Дина Шошева в образа на Майката. Ролята на Данте е поверена на Франко Константини – един от големите актьори, писатели и познавачи на творчеството на поета.