С факли и скандирания почетоха паметта на Васил Левски

0
39
С факелно шествие

С факелно шествие няколко десетки членове и симпатизанти на националистическите партии в Русе – ВМРО, НФСБ и „Атака“, почетоха паметта на Васил Левски.

С портрети на Апостола и развети национални и партийни знамена, скандирайки „И преди, и сега Левски значи свобода“, „Героите не умират“, „За България, свобода или смърт“, шествието премина по централната улица „Александровска“ до Паметника на свободата.

Слово за делото на Апостола произнесоха Искрен Веселинов от ВМРО, проф. Любомир Владимиров от „Атака“ и Атанас Барбуков от НФСБ.

„Апостолът събира в себе си толкова качества и добродетели, че дори днес, когато масово сме разединени, почитането на героя успява да ни обедини, да ни накара да се замислим и да осъзнаем, че човек ако вярва силно в нещо, може да го постигне. Смятаме, че завещанието, което ни оставя той е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем”, каза в словото си Веселинов.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха 144-ата годишнина от смъртта на великия българин.

Преди шествието в храм „Св. Николай Чудотворец“ се беше отслужена панихида в памет на Апостола.

По-рано през деня венец и цветя пред паметника на Васил Левски в едноименното русенско училище поднесоха младежи от МГЕРБ.