С какви празненства посрещат лятното слънцестоене по света

0
106

Лятното слънцестоене е важно за много култури още от праисторията. Затова и свързаните с него ритуали и фестивали са се запазили.

Хората от цял свят празнуват най-дългия ден в годината, на повечето места с древни ритуали – от дроидите в Стоунхендж до монголските шамани.

Олицетворение на лятното слънцестоене са образите на друидите, събрали се в Стоунхендж. Традицията води началото си от езичеството. Тази година обаче не е разрешено масово събиране на хора там заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid 19.

Испания отбелязва лятното слънцестоене с празник в чест на Йоан Кръстител на 23 юни. Въпреки християнските елементи и този фестивал е с езически корени – масово се палят огньове на открито, хората събират билки, закачат ги на букети на входните врати или ги потопяват във водата, в която се къпят.

В САЩ с лятното слънцестоене се чества и Международният ден на йогата. Обикновено на Таймс скуеър в Ню Йорк се събират стотици хора, за да участват в масова йога практика. Заради новия коронавирус площадът тази година няма да събере почитатели на йогата, а празникът ще бъде отбелязан с курсове по йога по интернет.

 

В Монголия се възраждат шаманските ритуали. В деня на лятното слънцестоене шамани обикалят около големи огньове.

Украйна празнува като Испания – почитайки Йоан Кръстител, наричан там Иван Купала. Връзката с езичеството е в големите огньове, които младежи и девойки прескачат, за да се пречистят.

В Швеция издигат големи стълбове и танцуват около тях. Хората украсяват домовете си с тях, а най-дългият ден в годината е почивен.

Във Финландия лятното слънцестоене първоначално е наричано „Укон юхла“ – на езическия бог на огъня Укон. След това с християнството е преименуван на „Уханус“ – в чест на Йоан Кръстител. Езическите корени в празника са навсякъде – огньове на открито край езерата и на морския бряг и танцуващи около стълбове момичета. По това време на годината във Финландия слънцето почти не залязва.