С концерт и 2 изложби Русе отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи

0

С концерт и две изложби тази вечер в Русе ще бъдат отбелязани 80 години от спасяването на българските евреи.

Това съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Русе организаторите от Русенската опера, Художествената галерия, международното дружество „Елиас Канети“ и отдел „Държавен архив“.

Събитията ще се състоят в културен център „Дом Канети“ на ул. „Славянска“. В програмата е предвиден и концерт, който ще бъде изпълнен от инструментален ансамбъл „Енигма“ към Русенската опера и сопраното Нели Петкова в специфичния музикален стил „клезмер“.

Публиката ще може да види изложба с творби на български художници с еврейски произход от фонда на Русенската галерия – ще бъдат представени картини на Ана Крамер-Бехар, Марко Бехар, Жак Авдала, Елиезер Алшех, Давид Перец, Йоан Левиев, Андрей Даниел, Греди Асса, Петранка Кац и други.

Държавна агенция „Архиви“ ще представи пътуващата документална изложба „Осъждане и спасение – съдбата на българските евреи 1940-1944“.

Експозицията включва 25 табла с документи.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Събитието се организира с помощта на русенския изследовател и историк д-р Веселина Антонова.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук