С нови професии училищата във В. Търново привличат ученици

Автор:
7 ян. , 2018   Video

16 нови професии са заявили училищата от област В. Търново за следващата учебна година, съобщиха от регионалното управление „Образование“ в старата столица.

Готови да привлекат ученици с нови специалности са 12 учебни заведения от Горна Оряховица, Велико Търново, Свищов, Стражица, Лясковец и Златарица.  Две от предложените специалности са в дуална форма на обучение, което означава, че учениците ще могат да усвояват професията в реална работна среда. И двете заявки са от училища в Горна Оряховица.

„Дуалната форма включва работодателите и бизнеса с техните работни места, с техните бази, така че младежите не само на теория да са подготвени, а и да могат в реални условия да се подготвят, завършвайки тази професия и специалност –  веднага да могат да се реализират“, каза инж. Розалия Личева, началник на РУО – Велико Търново.

Четири училища във В. Търново са заявили нови професии. Учебните заведения искат да разкрият специалностите „Приложно програмиране“,  „Електронна търговия“, „Библиотекознание“ и „Графичен дизайн”. Останалите предложения за нови професии идват от училища в Свищов, Стражица, Лясковец и Златарица.

Предстои РУО да даде своето становище за нуждата от новите професии, както и да прецени дали гимназиите имат капацитета да развиват тези специалности. Предложенията на училищата ще бъдат разгледани и на заседание на Областната комисия по заетост.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.