С около 15 на сто скачат възнагражденията на общинските съветници

0
постоянните комисии

С около 15 на сто по-високи възнаграждения да получават общинските съветници през 2020 г., предлага в докладна записка председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Предложението на Пазарджиев е вместо досегашните 378 лв. за участие в заседание на местния парламент старейшините да получават по 430 лв., и по 110 лв. за участие в заседание на постоянна комисия вместо по 95 лв. досега.

Последната корекция на възнагржденията на общинските съветници е била през 2014 г., мотивира се Пазарджиев. Към този момент минималната работна заплата е била 340 лв. От 1 януари 2020 г. минималната работна заплата е определена в размер на 610 лв.  Според Пазарджиев при увеличаване на минималната работна заплата следва да бъде увеличаван и размерът на възнагражденията на общинските съветници и най-вече на кмета на общината с оглед натоварването му и отговорностите му.

Каква ще бъде новата заплата на кмета спрямо увеличението на минималната работна заплата и предложението на председателя на Общинския съвет, ще стане ясно следващото заседание на общинския съвет.