С пиеса на русенски автор театърът в Равена отбеляза 700 години от смъртта на Данте

0

Пиесата „Данте между Ада и Рая“ на русенската журналистка и поетеса Иглика Пеева направи премиера в театъра в италианския град Равена.

Постановката е посветена на 700 години от смъртта на Данте и беше поставена под заглавието „Dante che canta e incanta“. Ролята на майката на Данте се изпълнява от русенската актриса Дина Шошева. Джото играе актьорът от варненския театър Велизар Емануилов.

Идеята е на Евелина Дряновска, която живее и твори  повече от тридесет години в Италия. Неин е преводът, режисьорската адаптация и някои от сцените, като тя играе и ролята на Земята. Дряновска кани Иглика Пеева да напише пиеса за големия италиански поет и писател. Русенската журналистка дълго време проучва всевъзможни източници, но най-много й помага биографията от Бокачо, писана скоро след като Данте умира. В пиесата на Иглика се преплитат реалното и иреалното на база на исторически факти и лица.

На български пиесата беше представена под името „Данте между Ада и Рая“ миналата година с трупата на Театър-школа „Артистисимо“ – Русе.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук