С „По вода“ НУИ откри учебната година

0
„По вода“

Централният площад в Русе се преобразува в „движеща се река“, по която ритуално бяха пуснати кораби. Акцията съчета театрален и музикален пърформанс, хепънинг, стрий арт, поставени в контекста на съвременните дигитални технологии. Публиката имаше възможност да види как се свири на зеленчуци, вода  и човешко тяло под съпровод на Биг бенд. Атрактивни инсталации от светещи художествени обекти промениха градското пространство и провокираха публиката да участва в творческата работа.

В артистичната акция, целяща да визуализира по атрактивен начин темата за водата като движение, свобода, многоликост и настойчивост, се включиха около ученици и преподаватели от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, педагози от центъра за неформално образование и културна дейност „Алос“ и музикантите от Биг бенд Русе.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, ВН – социален проект на Еконт и фирма „Дунарит“.

Целта на авторите на проекта е да се провокира и творческото мислене за нестандартни форми на изкуство и една по-атрактивна градска среда, да предостави възможност на русенци и гостите на града да участват пряко в заниманията и да насърчи междусекторното и институционалното партньорство.