Събориха къщата на Стефан Караджа в Тулча

0

Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в румънския град Тулча вече не съществува.

Неприятната новина съобщава в профила си във ФБ общественикът Методий Иванов.

Изградената преди повече от 160 години къща била в лошо състояние и била обявена за продан през 2019 г. Тогава цената й била 50 000 евро, след това паднала до 30 000 евро. Купена била от местен жител, който я съборил

БГНЕС припомня, че къщата е просъществувала повече от 160 години.

„Вместо да направим усилие да я съхраним за поколенията, я загубихме“, споделя Методий Иванов. Той изразява съжаление, че въпреки сигналите до българските власти, „държавата не намери за нужно да закупи тази историческа светиня и да се погрижи да я превърне в музей или български културен център“.

„Единственото, което направи, бе през 2007 г. съвместно с местните власти да постави паметна плоча на фасадата, която през 2019 г. вече я нямаше“, заяви Иванов и добавя с болка: „Но за простотии пари се намират“.

Стефан Караджа е участник в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски. След разпускането на Втората през 1868 г. заедно с Хаджи Димитър организират чета, с която минават Дунав при село Вардим. Караджата е ранен тежко при боя в местността Канлъдере и е пленен на турския аскер. Изправен е пред съд, организират от валията на Русе Мидхат паша, който го осъжда на смърт чрез обесване.

Стефан Караджа не доживява изпълнението на присъдата и умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 г. Тялото му е погребано от Баба Тонка.

Гробът му се намира в Парка на възрожденците в Русе, а тленните му останки са пренесени в Пантеона на Възрожденците

По инициатива на Сдружението на областните управители на Русе всяка година от паметника на брега на Дунав, където е дебаркирала четата се организира поход по маршрута, който е извървяла четата.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук