Съдът: Арестът на Борисов е незаконен

0
Снимка: БГНЕС

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов е незаконен. Това реши Софийският районен съд, пред който лидерът на ГЕРБ обжалва 24-часовото си задържане. Той бе арестуван по дело за изнудване на бизнесмена Васил Божков. Заедно с него бяха задържани пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Според този състав на съда, до момента на задържането на лицето Борисов не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на жалбоподателя към осъществяване на престъплението изнудване“, пише в решението.

Основната критика на съдия Николай Урумов от районния съд в София е за липса на доказателства, но той посочва и много други пропуски на МВР. Според него заповедта за арест е написана неграмотно и не се разбира какъв е мотивът за задържане. Освен това не е ясно и как към делото са присъдинени обяснения на Божков, които съдията не счита за показания именно защото не е спазен процесуалният ред за снемането им.

„Няма яснота по какъв начин са постъпили по делото, тъй като те не са снети от полицейски орган, а представляват едностранно писмено волеизявление на лицето Б., с което същият е отговорил на поставени нему въпроси, неизвестно от кого. Дори да се приеме, че с В. Б. е осъществен контакт по Интернет от органите на полицията, то неговите твърдения не са подкрепени от нито едно доказателство по делото“, пише той.

От други показания – на служител на Божков и на секретарката на Горанов не се установява Божков да е бил изнудван и да е носил на бившия финансов министър пликове с подкупи.

При претърсването в къщата на Борисов в Банкя също не са намерени доказателства, пише съдията.

„Точно обратното, резултатите от тези претърсвания всъщност за пореден път потвърждават липсата на данни за извършено престъпление. Резултатите от проведеното претърсване е следвало да бъдат взети предвид от полицейските органи преди да задържат жалбоподателя, защото задържането трябва да бъде съразмерна мярка на обществената опасност на престъплението и на дееца, а не израз на самоцел и произвол от страна на органите на полицията“, посочва той.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили