Съдът окончателно прекрати делото срещу Прокопиев за „Каолин“

0
Иво Прокопиев, Снимка: БГНЕС

Делото за продажбата на „Каолин“ срещу бизнесмена и издател на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев е окончателно прекратено. Това е станало с решение на Софийския апелативен съд. Прокопиев бе обвинен в пране на пари заедно с още двама души – Иван Ненков и Константин Ненов. Тезата на прокуратурата бе, че те са знаели, че имуществото, което продават, е придобито чрез престъпление. „Каолин“ бе продаден на немската компания „Кварцверке“ през 2013 г.

От определението на САС става ясно, че прокурорът е прекратил разследването още през миналия октомври. В самото постановление обаче не са били формулирани мотиви и затова адвокатът на Прокопиев го е обжалвал с настояването делото да се прекрати поради липса на престъпление.

В постановлението прокурорът е записал, че наистина няма данни за извършено престъпление. Едновременно с това обаче се е опитал да обясни, че прекратява делото заради недоказаност на обвинението. Според съда това е недопустимо.

„При положение, че при така установената фактология, правилно прокурорът е констатирал отсъствието на престъпление, не само ненужно, а и недопустимо е било при наличието на по-силното основание за прекратяване на наказателното производство да излага мотиви и да обосновава недоказаност на същото това обвинение“, пише в съдебното определение.

В него се посочва още, че липсва и т.нар. предикатно престъпление, тъй като предприятието „Каолин“ е било придобито чрез публичен търг. Т.е. не може да става дума за пране на пари, защото те не са незаконно придобити.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили