Съдът върна дело за конфликт на интереси срещу зам.-министър с къща за гости

0

Върховният административен съд (ВАС) е върнал за повторно разглеждане делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той се раздели с поста си, след като стана ясно, че е ползвал за лична резиденция къща, изцяло построена със средства по програмата за развитие на селските райони. От този случай тръгна скандалът с къщите за гости, шеговито наречени „къщи за тъщи“.

Въпросната къща е построена край Сандански като номинален собственик е фирма на дъщерята на гледачката на децата на Манолев. Самият той е разполагал с генерално пълномощно и е движел цялата процедура по одобрение на проекта. Освен това по времето, когато къщата е финансирана е бил в управата на фонд „Земеделие“, който отпускаше парите. Според решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ именно заради тази позиция на Манолев къщата в Сандански никога не е била проверявана.

Становището на комисията бе потвърдено от административния съд в София, който е първа инстанция. Според върховните магистрати обаче не е изяснено как точно Манолев е оказвал влияние.

„Бланкетното посочване, че Манолев е „имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи“, приповтаря дословно мотивите на административния орган (КПКОНПИ) и не съставлява собствен извод от фактическа и правна страна на съда“, пише решението им.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили