Съдия Бойчев с лекция за разделението на властите в Английската гимназия

0

Разделението на властите според Конституцията на Р България и структурата и функциите на съдебната власт бяха темите на лекцията на съдия Велизар Бойчев от Районен съд – Русе пред учениците от ХІ А клас в АЕГ „Гео Милев“.

Лекцията е по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта й е обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите.

Учениците проявиха интерес каква е разликата между престъпление и нарушение и зададоха въпроси за интересни дела и казуси от практиката на съдията-лектор. Те научиха и кои са институциите, към които могат да се обърнат в случаите, когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси.

В края на срещата всеки единайсетокласник получи Конституция на Р България и информационни брошури от Висшия съдебен съвет, както и удостоверение за участието си в Образователната програма.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук