Съединените щати празнуват Деня на независимостта

0
Съединените американски щати

На 4 юли Съединените американски щати отбелязват националния си празник – Деня на независимостта.

На този ден през 1776 г. във Филаделфия, на конгрес с участието на тринайсет колонии, е подписана американската Декларация за независимост, подготвена от Томас Джеферсън. Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и е национален празник на страната.

По това време жителите на 13 британски колонии, разположени край източното крайбрежие на днешните Щати, водели война с английския крал и парламент. Войната започнала през 1775 г. Тя се водела за освобождение на американските земи от английското колониално робство. Тази теза била точно формулирана в Декларацията на независимостта, подписана от управниците на колониите. За пръв път в този документ колониите били наречени Съединени Щати на Америка. Така се родили Щатите като свободна и независима страна.

Съгласно Декларацията САЩ са федеративна република, начело на която стои президент, избиран за 4 години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите.

На 4 юли се отбелязва и годишнина от даряването /1884 г./ от народа на Франция на народа на САЩ на „Статуята на свободата“ (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел).

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук