Сайт тиражира фалшиви новини, кметът сигнализира прокуратурата и СЕМ 

0
1649
фалшиви новини

Кметът на Русе Пламен Стоилов е подал сигнал до Окръжна прокуратура-Русе и Съвета за електронни медии за местен сайт, тиражиращ фалшиви новини, съобщи БНР .  

Конкретният повод е публикация със заглавие: „Арестуват кмета на Русе“, в която се разпространяват клеветнически твърдения, че градът бил разтресен от разследване за корупция по повод традиционния летен бирен фест. В духа на класическите манипулации анонимката е илюстрирана със снимка на общината с полицейски ленти, правена миналата година, когато сградата беше заплашена с бомба по телефона. 

. В информацията дори се стига дотам, че се съобщава, че на кмета Стоилов е поискана вече оставката от редица обществени и бизнес-организации поради несправяне с работата и съмнение в корупция. За да се всее паника у гражданите и да се внуши достоверност, авторите на дописката са поставили снимка от миналата година, когато полицията бе заградила сградата на общината след фалшив сигнал за бомба. В добавка, публикацията е анонимна, без посочен автор, а на сайта липсва каквато и да било информация за собствениците. 

„Значи това са хора, които работят за пари и обслужват конкретни партии. По съответния законов ред ще си търся правата. Сезирам окръжния прокурор и СЕМ конкретно за тази нагла публикация“, коментира Стоилов.