Сакскобургготски няма да съди България за обезщетение

0
Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски няма да завежда дела за обезщетение срещу България. Това става ясно от съобщение на секретариата му. Поводът е решението на Софийския апелативен съд, с което неокончателно му бе върната собствеността върху двореца „Врана“. След оповестяването му тръгнали слухове за евентуални дела срещу държавата, пише в съобщението.

„Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи“, пише Сакскобургготски.

Режимът установен в България след незаконния референдум от 1946 г. е наложен от чужди сили, пише още в съобщението. В този смисъл не българският народ има вина и не следва да плаща обезщетения, посочва се в позицията.

„Също така следва да се повтори, че Дворецът „Врана“, още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“, пише още Сакскобургготски.

Собствеността на „Врана“ не е присъдена окончателно. Сакскобургготски обаче спечели на трета инстанция процеса за друг емблематичен дворец – „Царска Бистрица“.