Само на 1 април! Замразен мамут в музея в Русе!

0
400
Само на 1 април

Само на 1 април русенци и гостите на града могат да видят уникален експонат –  леден къс, съхранил замразен космат мамут.

Замразени мамути са откривани досега в Сибир, живели преди 4000 години. Това ги прави връстници на пирамидите. Смята се, че в Европа мамутите са изчезнали преди 12 000 години.

От Русенския музей уточняват, че притежават специална хладилна камера, съветско производство, която е с външен агрегат и може да генерира минус 60 градуса по Целзий в затворено помещение. Леденият къс със замразен мамут в него е запазил своята пропускливост и макар и с шупли и цепнатини, е напълно възможно мамутът да бъде наблюдаван през леда. Предполага се, че мамутът е попаднал в езеро и бързо се е смразил, както това личи от неговата стойка в ход. Леденият къс ще бъде експониран на първия етаж в Екомузея.

Косматият мамут е обитавал т. нар. мамутска степ – екосистема, която няма точно съответствие в съврeменността. Това са обширни открити сухи пространства, с треви и храсти. Изчезването на мамутите е резултат от климатични промени и в известна степен човешко влияние. Заради промените в климата, преди 13 000 – 10 000 години, местообитанията на мамутите се разкъсват и впоследствие изчезват, а това води до смаляване на ареала им и до образуване на малки популации от животни. Някои от тях вероятно изчезват заради липса на достатъчен брой животни за размножаване, докато за други е възможно ловуването от хората да се е оказало фатално.

Всяка година на първи април, музеят в Русе привлича внимание към своите експозиции по този атрактивен начин, свързан с дена на шегата.