Само трети мост при Русе – Гюргево може да разчита на еврофинансиране

0
580
трети мост над Дунав при Русе – Гюргево

Единствено за изграждане на трети мост над Дунав при Русе – Гюргево може да се разчита на европейски средства.

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологии съобщенията Росен Желязков. Причината е, че той ще бъде част от трансевропейската транспортна мрежа. Възможните финансови източници за изграждане на мостове при Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич и Силистра – Кълъраш могат да са държавен бюджет, публично-частни партньорства и заемни средства, като в зависимост от бъдещите съвместни решения с румънската страна ще се търсят и съответните подходящи инструменти за финансиране.

Изграждането на мост в района между Силистра – Кълъраш не е отпаднало от приоритетите на правителството, каза още министърът. Намирането на конкретно решение ще бъде предмет на договореностите на предстоящите работни групи заедно с румънската страна. Трябва да се има предвид обаче, че Силистра- Кълъраш и още три от изброените местоположения не са част от трансевропейската транспортна мрежа, поради което за изграждането на мост там не може да се ползва финансиране от европейски фондове.

Българската страна винаги е настоявала за по-добра свързаност между Румъния и България чрез изграждането на мостово съоръжение, защото само два моста между двете страни по р. Дунав са изключително малко предвид интензивния трафик и нуждите на икономиката. Румънската страна обаче винаги е изтъквала като приоритет проблема с подобряване плавателността на река Дунав, което е приоритет и за нашата страна, коментира Росен Желязков.

По тези причини на предварителните заседания преди подписването на меморандума между двете страни по настояване на румънската страна е било взето решение двете инициативи да се разглеждат в пакет.

В член 2 на меморандума е посочено, че страните анализират всички съществуващи до момента документи и ще се споразумеят местоположението, което ще бъде избрано за проучване като трети мост над река Дунав и което да е изгодно и за двете страни, да бъде между следните предложения: Оряхово – Бекет, Никопол – Турну Мъгуреле, Свищов – Зимнич, Русе -Гюргево и Силистра – Кълъраш.

“И петте локации са приоритет за правителството и петте са приемливи за румънската страна. Единствено Русе – Гюргево може да бъде финансирано с европейски средства, но ние не сме направили класация кое ще е по-приоритетно. Всичко, което предпроектното проучване ще покаже, че е подходящо и бъде приветствано от румънската страна, и ние ще приветстваме. Защото в момента България има много по-голяма нужда от изграждане на мост, където и да е. Румънската страна има интерес от по-добра плавателност на реката и меморандумът ще бъде отправна точка и за петте локации”, обобщи транспортният министър.