Самопочистващи се венециански щори – вече и на пазара в Русе

0
140
венециански щори

На всички е добре известно колко досадна и „времеядна“ работа е почистването от прах на иначе така красивите външни венециански щори.

Фирма „Стоилов и Ко“ вече предлага решение на въпроса – слънцезащитните системи „Алекса“, които по същество са самопочистващи се външни венециански щори. „Тайната“ е в нанесеното чрез модерна нанотехнология титаниево диоксидно фотокатализно покритие. Под действието на слънчевата светлина то действа като катализатор и предизвиква разпадане на органичните частици мръсотия. Дори непряката слънчева светлина, или сутрешната роса са достатъчни да активират самопочистващия процес и наслоените прахови частици да се отмият. Така не само щорите остават чисти по-дълго, но значително се намаляват и разходите за поддръжка. Покритието допринася и за елиминиране на вредните вещества от въздуха, който дишаме.

Освен това външните венециански щори „Алекса“ позволяват и да се намали потреблението на енергия. Тъй като са разположени пред стъклото, през зимата те служат като външна изолация, а през лятото като топлинен щит, спирайки до 85 на сто от слънчевата радиация, без да ограничават светлината.

Дизайнът и конструкцията позволяват ламелите да бъдат вдигани и спускани, както и да бъдат завъртани. Това позволява контрол над регулацията на достъпа на светлина и топлина. Управлението може да бъде извършвано чрез ръчен механизъм или чрез двигател.

По думите на Александър Стоилов, собственик на „Стоилов и Ко“, въпреки че самопочистващите се външни щори са „една идея“ по-скъпи от традиционните, в резултат на икономията от енергия се изплащат само за няколко години.

Платена публикация