Санитари в Силистра протестират срещу намален работен ден /ВИДЕО/

0

Санитарите, работещи в МБАЛ Силистра, излязоха на протест с искане да се възстанови 8-часовият работен ден на обслужващия персонал.

Преди 3 години заради тежкото финансово състояние на здравното заведение работният ден бе намален на 7 часа. Тогава от ръководството на болницата обещаха, че мярката е временна.

Освен възстановяване на часовете, санитарите поискаха и да им бъдат отпускани средства за работно облекло, храна по време на нощни смени. Протестиращите споделиха, че средствата, които получават са крайно недостатъчни и ако това не се промени ще бъдат принудени да си търсят работа.

„390 лева вземам чисто. 15-та година вече съм тука в болницата. Когато си платя сметките и лекарства да си купя… дотам.“, споделя Милена Костадинова.

От ръководство на болницата обясняват, че проблемът със заплащането става все по-сериозен с ежегодното увеличение на минималната работна заплата.

„Ние трябваше да увеличаваме заплата на лекарите и сестрите, защото няма как. Те ще се изравнят сестри и санитари по заплати, което няма как да се случи. Алтернативата беше да се съкратят 20 човека, на което нито синдикатите се съгласиха, нито ние сме го искали.“, заяви изпълнителният директор на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, от следващата седмица ще спират работа за два часа всеки ден.

Вижте повече в емисията Новини по TVN!

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили