Сърбия скърби – обяви дни на траур

0

Сръбска партия в Северно Косово обяви тридневен траур след кръвопролитната престрелка с косовската полиция в спорната област. В неделя, група от около 30 сърби с тежко въоръжение нападна село Баниска, сражавали са се с полицията и са се барикадирали в сръбски православен манастир. Престрелката завърши с гибелта на трима нападатели и един полицай.

„Правителството на Сърбия моли всички медии и организатори на публични прояви в сряда, 27 септември, да приспособят програмата си към Деня на траур и по този начин да отдадат почит към пострадалите в Косово и Метохия“, пише в съобщение на сръбското правителство.

Партията „Сръбска листа“ обяви тридневен траур в памет на загиналите и отмени всички развлечения. Този инцидент представлява най-тежкото насилие в региона през години и предизвика напрежение между Косово и Сърбия.

Докато нито една група не пое отговорност за нападението, обвиненията се насочват към Сърбия, която се обвинява в подкрепа на въоръжените бойци, докато Сърбия твърди, че Косово не се грижи достатъчно за местните сръбски жители. Международната общност осъди сблъсъците и призова страните да се въздържат от допълнителна ескалация на напрежението.

Двама от заподозрените сърби се явиха пред съда в Прищина, докато третият, който беше ранен по време на стрелбата, беше обвинен в терористична атака и задържан под стража за един месец след изявата му пред съдия в болница.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук