САЩ напускат СЗО

0

Съединените щати уведомиха официално Организацията на обединените нации (ООН), че напускат Световната здравна организация (СЗО), считано от 6 юли 2021 г., предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на ООН и на Държавния департамент на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп, който още в края на май се закани, че ще изтегли страната от организацията, вини СЗО, че е закъсняла с реакцията си на пандемията от новия коронавирус.

Уведомлението, изпратено вчера до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, е с едногодишно предизвестие.

Това означава, че САЩ, които са страната с най-голяма вноска в бюджета на СЗО – над 400 милиона долара, което е 15 процента от бюджета на организацията, може да променят своето решение, ако през ноември бъде избран нов американски президент или обстоятелствата се променят, отбелязва АП. Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън заяви, че ако спечели изборите, ще възстанови членството на страната.

В края на май, когато заплаши да изтегли САЩ от СЗО, Тръмп обеща да пренасочи американската вноска в организацията към „други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване“.