САЩ пращат още войници в Източна Европа

0
Снимка: Unsplash

Американският президент Джо Байдън е одобрил изпращането на допълнителни военни сили в страните от НАТО в Източна Европа, съобщиха информационните агенции. Става дума за над 3000 души. Около 2000 от тях ще бъдат изпратени в Полша, а останалите в Румъния. Изпращане на части в България не се предвижда.

Действията на Байдън са в отговор на кризата между Русия и Украйна. България и Румъния се оказаха част от международното напрежение след като руската страна поиска НАТО да се върне в границите си от 1997 г. и да изтегли частите си. Преди дни руският посланик у нас Елена Митрофанова обясни, че Русия не е искала България да излиза от НАТО. Тя подчерта, че страната ни не се счита за мишена, тъй като у нас няма оръжия на Алианса. Ако такива обаче са налични, Русия ще ги счита за заплаха, каза тя.

Засега позицията на България е, че части на НАТО ще бъдат приети у нас, само ако са част от обща група с българската армия. Преди дни премиерът Кирил Петков заяви, че фокусът на отбранителната стратегия е родната армия, което означава българско командване.

По данни на военното министерство към момента у нас малко над 200 американски войници.

Най-добрата агенция за подбор на персонал