САЩ шпионирали Меркел през датското разузнаване

0
Снимка: БГНЕС

Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединените щати е използвала връзките си с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави. Сред следените е и германският канцлер Ангела Меркел. Схемата е разкрита при вътрешна проверка в датското разузнаване.

За следенето са използвани интернет кабели, стопанисвани от Дания. Става дума няколко станции за подводни кабели до околните държави.

Според резултатите от проверката шпионажът е извършван в периода 2012 г. – 2014 г. Следен и бившият немски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който в момента е президент, както и опозиционният политик Пеер Щайнбрюк.

„Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Политически смятам това за скандал“, заяви той пред ARD.

Засега нито от АНС, нито от датското разузнаване са коментирали случая. Министрите на отбраната на Швеция и Норвегия обявиха, че е изискат информация по случая.

Периодът на подслушването съвпада по време с друг голям скандал около американската АНС. През 2013 г. бившият й служител Едуард Сонудън изнесел хиляди секретни документи, доказващи масово следене на американски и чуждестранни граждани.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили