САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия, Русия се закани, че това няма да остане незабелязано

0
47
САЩ, Великобритания и Франция

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия тази нощ. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че трите страни са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април. Той обеща, че операцията ще продължи “колкото е необходимо” и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Операцията, която продължила малко повече от час, е приключила. Изстреляни са около 120 ракети. Вероятно ударите са извършени с ракети “Томахоук”. Поразени са три цели – една при Дамаск и две край Хомс.

Британският премиер Тереза Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат “да толерират да се банализира употребата на химически оръжия”.

Сирийската държавна телевизия съобщава, че са свалени най-малко 10 ракети от противовъздушната отбрана на страната. Пентагонът не съобщава за жертви и загуби от страна на САЩ.

По думите на ген. Джоузеф Дънфорд, началник щабовете на американската армия, целите са свързани със сирийския режим и програмата му за химически оръжия. „Избрахме такива цели, ударите по които да са с минимален риск за цивилното население“, каза ген. Дънфорд. По думите му, едната цел е била научно-изследователски център в Дамаск за изследване, развитие, производство и тестване на химическа и биологическа военна техника. Втората – база за съхранение на химически оръжия, западно от град Хомс, третата цел е в съседство с втората и представлява едновременно база за съхранение на химически оръжия и важен команден център.

Москва обеща, че това няма да остане незабелязано. В писмено изявление руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов посочва, че военните удари на Запада срещу Сирия са обида към руския президент. Изпълнява се предварително разработен сценарий, посочва той. Антонов предупреждава, че този акт ще има последствия. Засега няма официално съобщение от страна на руския президент Владимир Путин.