Сатурн „измести“ Юпитер и стана планетата с най-много луни

0
109
Сатурн „измести“ Юпитер и стана планетата с най-много луни

Сатурн „измести“ Юпитер като планетата в Слънчевата система с най-много луни, пише BBC.

Учени от Научния институт „Карнеги“ във Вашингтон потвърдиха наличието на още 20 естествени спътника на Сатурн, което увеличи общия им брой на 82. А Юпитер има 79. Откритието беше направено с телескопа „Субару“ на Хавайските острови.

Всеки един от новите обекти е с диаметър поне 5 км, като 17 от тях обикалят около планетата с “ретроградно движение” (т.е. небесните тела се въртят по орбита около Сатурн в посока обратна на тази, в която се върти самата планета). Някои от новооткритите луни обикалят по толкова широка орбита, че им отнема 3 години да завършат една обиколка.

Учените смятат, че тези обекти са части от три по-големи небесни тела, които са били разцепени от удари с други луни или външни обекти, като преминаващи астероиди. Според доктор Скот Шепърд от Научния институт „Карнеги“ във Вашингтон, около Сатурн обикалят и други луни, за които все още не знаем, защото учените се нуждаят от по-мощни телескопи, за да засекат и картографират движението на тези спътници, имащи диаметър около 1 км.

Започна и анкета за имената на луните на Сатурн. Условието е да се предлагат такива на гиганти от норвежката, галската и инуитската митологии за всяко едно от трите струпвания на спътници на Сатурн.