Съветниците от БСП не приемат новата транспортна схема на Русе

0
Съветниците от БСП

Съветниците от БСП в Общинския съвет на Русе не приемат новата транспортна схема, предложена от общинската администрация.

Това бе обявено на нарочна пресконференция преди утрешната сесия, на която старейшините трябва да приемат документа, който ще регламентира движението в обществения транспорт на града. Според тях, новата схема не дава отговор на много от проблемите на градския транспорт и по-скоро ще затрудни хората, отколкото да ги улесни. Затова заседанието на Общинския съвет утре те няма да я подкрепят и ще предложат да бъде оттеглена за доработване и по-детайлно обсъждане.

Според новата схема не подобрява съществено връзките между отделните квартали, както и тези с районите, в които са концентрирани промишлените предприятия, категоричен бе Александър Неделчев. Освен това, кварталите до известна степен са „дискриминирани“ от културните събития, които обикновено завършват около или след 22 часа, тъй като последните автобуси ще тръгват преди този час. Отделно пък, заради ранния час на тръгване на автобусите от селата към общинския център, на хората се налага да чакат понякога часове, докато държавните или общински служби започнат работа с граждани.

Общинската администрацията ще настоява схемата да бъде приета, тъй като тя е едно от условията по проекта за закупуване с европейски средства на електробуси за екологичен транспорт. От там са категорични, че новата схема ще осигури повече транспорт в пиковите часове, като разписанията ще бъдат съобразени с това. За първи път ще бъдат открити и обиколни линии, които ще осъществяват връзки между различни точки на града, както и обществен транспорт до Индустриалния парк и Логистичната зона към Мартен.